Anne Marie Quilt

Velkommen til Anne Maries Quilt !

onsdag 20. august 2008

Bakermester Harepus/ a baking day!



I dag har jeg hatt bakedag og forberedt konfirmasjon til Tonje som skal være neste helg. Man tager 4 kg mel og noen timer etterpå så er horn og fletteloff ferdig:
Det gikk egentlig veldig greit. Utfordringen nå blir å få gjemt mest mulig i frysa før resten av familien har spist opp baksten, he he..

Her kommer oppskriften:
1 kg hvetemel
150gr smør
75gr sukker
1tsj kardemomme
7,5 dl melk
1,5 pk gjær

Hev deigen i ca 30 min og bak ut horn evt fletteloff. Så må de heves i ca 30 min igjen. Ovnen må settes på 225 grader . Horn stekes i ca 12 min og fletteloffen i ca 15 min.
Lykke til!!

Today has been a big baking day and it is part of my preparing for my youngest daughter's confirmation next weekend.You take 4 kg of all purpose flour and some time later you will have white bread and "buns" ready.
I hope to save some of it in my freezer before my daughters comes home from school. Otherwiese I guess they will eat most of it, he he.
I will try to give you the recipe in english thought I do not know the measures in Oz sorry.

A little bit more then 2 pounds of all purpose flour.
150gr butter
75gr sugar
1 tea spoon of cardamom
7,5 dl milk
1,5 pk of yeast
Put everything dry in a big bowl and melt the butter down and the milk goes in with it , let it warm til about 39 degrees. Put everything together and let settle for about 30min.
Make the "buns" and White bread and let settle again for 30 min.
Set your own to 225 degrees .
The "buns" need about 12min in the own and the white bread about 15 min.

I hope you english speaking people will excuse my bad english writing, I did try though.Good luck!!

18 kommentarer:

  1. Så koselig at du deler oppskrift med oss. Kanskje jeg må prøve denne. Lykke til med konfirmasjonen.

    SvarSlett
  2. Hmmm dette såg kjempe godt ut! Håper du fikk gjemt det i frysen da, så du sliper å bake flere ladninger...

    Jeg er tidligere lillemy, som har fått ny blogg! Og nytt navn!

    Ha en flott torsdag!

    SvarSlett
  3. I think your English is very good. Anyone that can write and speak in a second language always impresses me.
    The breads look not only delicious, but beautiful too!! I hope you can save them for the party.. but it might be hard to do!

    SvarSlett
  4. Hei Anne Marie!Flott teppe til Marit.Horn og brød så nydelige ut.
    Lykke til neste helg.
    Ha en god helg!Sees til mandag.
    Klem fra Linda :))

    SvarSlett
  5. They look delicious!!!Thanks for the recipe, I'll try it! I wish you all a wonderful time!

    SvarSlett
  6. Oh, I LOVE duften av gjærbakst!
    Jeg bakte brød i går, men det hadde bært deilig med et horn med brunost og ripsgele:)

    Klem.

    SvarSlett
  7. Å hvor flott bakst du har laget. Blir sulten og kjenner lukta av ny bakt,bare av å se på bildet:-)Ha ei fin og kreativ helg:-))

    SvarSlett
  8. Beautiful bread plaits! Thanks for the recipe I may just try again. My bread usually ends up like house bricks. Hubby says it's like in the book by Terry Pratchett where dwarf bread is described- dwarfs march on their stomachs carrying with them dwarf bread, if ever they are hungry they will carry on marching towards food as the dwarf bread is so inedible. LOL

    You asked about yo-yo making. Cut a circle of fabric. Do a big running stitch round (small will make it harder to gather) pull the doubled thread tightly and fasten. Then put the gathered stitches to the centre of the flattened circle shape and sew in place perhaps trimming with a button. Adding a button is also a way of quilting it through all layers. I hope that helps Anne Marie.

    I hope the confirmation goes well for your daughter.

    SvarSlett
  9. Very good food!!!
    Congratulations.

    SvarSlett
  10. Congratulations for your daughter's confirmation! It is a big day for a young person.
    Your recipe shows another way of baking our familiar "pulla", I must try this someday. We usually add the flour and sugar to the warm fluid and yeast.

    SvarSlett
  11. Skal si du har vært flittig på kjøkkenet. Det så kjempegodt ut :)
    Lykke til med konfirmasjonen neste helg!!

    SvarSlett
  12. They look lovely!! Can almost smell them from Australia!! Cathyxx

    SvarSlett
  13. Dejligt med ny inspiration. Dine horm og fletbrød ser lækre ud og jeg kan næsten mærke duften og smagen af dem. Held og lykke med konfirmationen.
    Du har syet et fint tæppe til Marit. Jeg har taget en lille rundtur i din blog og nydt de mange flotte ting og dejlige fotos.
    Mange hilsner
    Anne-Mette

    SvarSlett
  14. Hei du!
    Tusen takk for kjempe hyggelige kommentarer på bloggen min :) Det setter jeg stor pris på!
    Og ja visst du mener det, så kan du selvfølgelig bestille to jule tildaer hos meg :) Men gi meg en lyd igjen om når du vil ha de, og hvordan de skal se ut :)

    Og det der ang mail adr og direkte mld må du forklare mer om! Så skal jeg se hva jeg kan fikse :)

    Ha en flott Tirsdag :)

    SvarSlett
  15. nå fikk jeg en umiddelbar trang til å dra hjem og lage noe med gjær! Kremboller, kanskje?? Er ingenting som slår fersk og lunken/nytint hjemmebakst! Håper du har det bra der nede hos guttane!! De passer vel på deg?!?
    hilsen Trine

    SvarSlett
  16. Lykke til med konfirmasjonsfeiringen:-)Jeg vet godt du har masse å henge fingrene i, men det er vel verdt strevet for våre arvinger:-)
    Til lykke med konfirmanten:-)

    SvarSlett
  17. The bread looks so wonderful!! I would love to eat and eat. Bread and jam are 2 of my favorite things. I think being part Norwegion is why. My Norwegian grandmother would have bread and cookies for breakfast alot. So I think I got that from her. Thank you for the recipe.

    SvarSlett